top of page

Photo Gallery + Review (NO): Sondre Justad at Olavsfest in Trondheim

Sondre Justad

Olavsfest in Trondheim, Norway

July 29, 2023

Article and photos by Aaron Oppheim


Sondre Justad har siden 2014 etablert seg som en av Norges sterkeste liveartister og låtskrivere. Når han inntar scenen iført et antrekk strålende om kapp med sola sivende inn over takene på Borggården med Nidarosdomen som et ruvende bakteppe er det som om ingenting annet eksisterer. Energien skyter i været og musikken lever sitt eget liv gjennom artisten som gjennom hele konserten fyker rundt både på scenen og blant publikum som om arenaen var en eneste stor pinballmaskin.


PHOTO BY AARON OPPHEIM


Blant de energiske melodiene og eksplosive bevegelsene ligger det et forsiktig innpakket hjerte som likevel slår så hardt at det kjennes pulserende gjennom hver tone, hvert ord. Gjennom musikken får man små vinduer inn i livet til artisten, øyeblikk av eufori, øyeblikk av frykt og fortvilelse, øyeblikk av tilhørighet og utenforskap. Konstanten er en mann som ikke viker unna de store følelsene, sitt eget hjerte og sårbarheten som tilhører.


Når han opptrer er det som om alt dette fordobles, ristes til det eksploderer og faller som regn glitrende i sollys. Setlista er satt opp av en artist som helt tydelig har erfaring med å lese publikum, med roligere sanger strategisk plassert som oaser. Befri Mæ er en av disse oasene, en duett med kjæresten Peder Snekvik som våger å ta det helt ned blant alle de grandiose låtene. Resultatet er en utrolig sårbar opptreden hvor kunstnerne har fritt spillerom på lytternes hjertestrenger.


Spesielt under kveldens konsert er besøket av Little Amal. Den 3,5 meter høye dukken av den ti år gamle syriske flyktningen glir under instrumentalen til Sorry gjennom folkemengden i nervepirrende, ukomfortabel stillhet. Dukken er et storskala kunstprosjekt som siden starten på sin så langt 8 000 kilometer lange reise fra den syrisk/tyrkiske grensen i 2021 har gitt et øyeåpnende nært møte med noe som fort føles langt unna.


Little Amal gir i kveld Sorry en helt ny, tvetydig tolkning når Sondre direkte synger til og blir omfavnet av dukken mens han sårt synger om å ikke ha vært hjemme på lang, lang tid før hun igjen stille fortsetter reisen.


Kvelden avsluttes med Riv i hjertet, som selv syv år etter den kom ut står like praktfult innen norsk musikk. Under hele konserten er man omringet av ljomende allsang, men høyest er det nok på kveldens encore, og det er noe helt eget ved å stå i en folkemengde som i enstemt enighet synger av full hals om å våge å leve en sen juli aften.
SONDRE JUSTAD

Olavsfest in Trondheim, Norway

July 29, 2023

Photographed by Aaron Oppheim

See more photos in our upcoming August issue!Comments


bottom of page