top of page

Photo Gallery + Review (NO): Eva Weel Skram på Byscenen i Trondheim

Photo by Aaron Oppheim


Det er få som spiller på hjertestrengene som Eva Weel Skram og bandet. I det Eva alene på scenen, kun akkompagnert av piano, åpner konserten med Finne Heim, fyller den fløyelsmyke stemmen et fullsatt lokale. Alle øyne er trollbundet til scenen og stillheten som dekker seg over publikum er ikke annet enn merkverdig, det er som en boble innkapsler Byscenen. Gjennom årene har Sogndølen blitt et folkekjært husholdsnavn sammen med sin ektemann og gitar-superhelt, Thomas Stenersen. De har hatt stor suksess gjennom popduoen Eva & The Heartmaker med engelskspråklige hits som Joanna og Signals før Eva i 2016 deltok i Hver Gang Vi Møtes og forelsket seg i morsmålet. Siden da har hun sluppet musikk på Sogndalsdialekt og har ytterlige sementert seg som en av Norges mest innflytelsesrike stemmer med sine rå, ektefølte tekster. Trioen hennes består av tidligere nevnte gitarist Thomas Stenersen og Konrad Lunde på synth og trommer, og sammen skaper de magi i landets kriker og kroker.


En av kveldens mest bemerkningsverdige opptredener er Too Late, en av setlistens mindre kjente innslag, og dens frysningsverdige gitarsolo. Det er som om trioen mister alle hemninger og drar oss rett og slett med inn i et annet univers. I fire minutter er det som om alle problemstillinger fra den virkelige verden fordufter og vi blir fanget opp i en slags trylleformel som såvidt gir slipp. Et annet innslag som gjør sterkt inntrykk er hennes tolkning av Halvdan Sivertsens Tom snart ti, en sang som lyssetter et barns tunge oppvekst og det å ikke kunne føle seg trygg hjemme. Kombinasjonen av Evas genuine forord og oppfordring til å passe på de rundt seg og Halvdans hjerteskjærende tekst gjør at det er få tørre øyne i salen. Det samme er tilfellet når Eva fortsetter forteller om jenta som inspirerte låta Kom Igjen. Jenta som på konsert etter konsert satt i salen og egentlig ikke hadde tenkt å leve så lenge.


Eva er en person og artist som ikke er redd for å sette ord på tunge, ofte tabubelagte ting, noe som gjør at mange graviterer mot kunsten hennes. Hun har også en fantastisk evne til å formidle hverdagslig magi og glede på en måte som griper om hjertet på lytteren. Gjennom hele konserten holder folk rundt hverandre, og hvor enn du lar blikket streife møter man smilende ansikter og våte øyne, glitrende med beundring opp mot Sogndalsjenta med det store hjertet og fløyelsmyke stemmen.EVA WEEL SKRAM

Byscenen in Trondheim, Norway

March 20, 2022

Photographed by Aaron Oppheim

by Aaron Oppheim

Comments


bottom of page